Čitači kartica

Šta je RFID kartica i kako radi?

BLOG
MHT Group
June 24, 2021
Šta je RFID kartica i kako radi RFID čipova

Fizička svojstva

RFID čip je generalna oznaka RFID transponder koji prima, čuva i prenosi informacije preko RFID čitača preko radio talasa. RFID kartica je karakteristična, sa svojim očigledim fizičkim karakteristikama i opštoj primeni.

Dimenzije

Iako dolazi u raznim oblicima, primarna, odnosno standardna kartica ima dimenzije kao bilo koja bankovna kartica, koja se isto naziva ID-1 ili CR80 prema internacionalnoj organizaciji koja se bavi standardima – precizirano u dokumentu ISO/IEC 7810. 

ISO/IEC 7810 precizira veličinu ID-1/CR80 i iznosi 85.60 sa 53.98 mm, sa radijusom 2.88-3.48 mm za zakrivljene ivice. Debljina RFID kartica varira od 0.5mm – 1mm u zavisnosti od procesa proizvodnje i potrebe kupca. 

Postoje i druge dimenzije kartica, ali se one vode kao nestandardne i poručuju se specijalno.

Osnovni materijal

Većina RFID kartica se i dalje proizvodi od plastičnih polimera, kao osnovni materijal. Najčešće se koristi PVC (Polivinil hlorid) zbog svoje izdržljivosti fleksibilnosti i zbog povoljnih karakteristik za proizvodnju. PET (Polietilen tereftalat) je drugi, najčešće primenjivani polimer plastike koji se koristi za proizvodnju pastičnih kartica, zato što su izuzetno otporne na toplotu.

Štampa i dorada

RFID kartice mogu biti prethodno odštampane sa offset, sito ili digitalnom štampom. Postoji mnogo načina za doradu kartice, kao što je personalizacija sa serijskim brojem, bar kodom, QR kodom, magnetnom trakom i drugo.

Štampani plastične Rfid kartice

MHT Group d.o.o. pruža visoko-tehnološka rešenja za izradu, personalizaciju i upotrebu svih vrsta plastičnih RFID kartica. Kartice koje nudimo su u skladu sa medjunarodnim standardima koji definišu sve funkcije kartica, počevši od dimenzija  kartice, fizičkih karakteristika plastike(kvalitet površine, termostabilnost, elektromagnetna kompatabilnost, otpornost na UV I X zrake, elektronske karakteristike) i naravno, vrsta informacije napisane na kartici.

Za više informacija posetite našu veb stranicu:

Tehnička svojstva

Ako fizička svojstva definišu RFID karticu, RFID čip definiše tehničke atribute RFID kartice koji je čine jedinstvenom i izdvajaju od ostalih. 

Svaka RFID kartica sadrži u sebi antenu koja je povezana na čip (Zatvoreno kolo). To joj omogućava da primi, sačuva i prenosi podatke putem radio talasa. RFID kartica je najčešće pasivan element, odnosno tehnologija bez internog napajanja. RFID kartica je napravljena da radi sa elektro-magnetnom energijom koju dobija od prilikom prislanjanja na čitač, odnosno u komunikaciji sa njim.

Postoje četiri kategorije RFID kartica koje se razlikuju u frekvenciji na kojoj rade. 

  1. RFID kartice sa niskom frekvencijom (LF / Low Frequency) koje rade na 125 KHz, koje omogućavaju čitanje sa 1-2 cm udaljenosti kartice od čitača. 
  2. RFID kartice sa visokom frekvencijom (HF / High Frequency) koje rade na 13.56 Mhz, koje omogućavaju čitanje sa 10 cm udaljenosti kartice od čitača.
  3. RFID kartice sa ultra-visokom frekvencijom (UHF / Ultra-high Frequency) koje rade na rasponu između 860-960 Mhz, koje omogućavaju očitavanje na udaljenosti od 1-20 metara. 
  4. Kombinacijom dve ili čak tri različite frekvencije na jednoj RFID kartici.

Podeli:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Reddit

OnlAJN narudžbINA

Molimo vas da popunite detalje vaše narudžbine  kao i načina isporuke. Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku kako bismo potvrdili porudžbinu i precizirali detalje za isporuku.
Hvala vam što kupujete u našoj prodavnici!

MHT Group logo

naša adresa

Dositejeva 27/1
Dorćol, 11000 Beograd

Čitači kartica newsletter
Prijavite se na naš bilten i budite obavešteni o novim proizvodima i specijalnim popustima!

Čitači ličnih dokumenata

Stoni čitači pogodni za Desktop računare

Čitači ličnih karata za mobilne telefone

Čitači bez kabla, malih dimenzija za Laptop računare

Čitači za ugradnju u desktop računare