Čitači kartica

RFID sistema – razlika između LF, HF i UHF

BLOG
MHT Group
June 22, 2021
Rfid LF vs HF vs UHF

Primena RFID tehnologije raste vremenom i pronalazi mnogo primena. Ali, u zavisnosti od same primene, različite varijante RFID tehnologije su neophodne. Ove varijante su bazirane na frekvenciji radio talasa koje se koriste u okviru čipa. Postoje nekoliko tipova RFID kartica, kao sa niskom, viskom i ultra-visokom frekvencijom. Ove frekvencije imaju različite karakteristike koje omogućavaju svakoj od nih nekoliko prednosti.

Rfid LF vs HF vs UHF

Čipovi sa niskom frekvencijom

LF - Low frequency

Na spektru radio talasa, raspon između 30kHz i 300kHz se smatra niskom frekvencijom (LF). Zato, LF RFID čipovi obično rade na 125 kHz. Ovi čipovi niske frekvencije imaju sporije vreme očitavanja podataka u odnosu na one koje rade na visokoj frekvenciji.

LF čipovi imaju mogućnost da prenose podatke iz bilo kog pravca na 10 CM udaljenosti. Ali to zavisi od veličine antene i jačine čitača. U praksi, tj večini slučajeva odstojanje za očitavanje je oko 1 cm. Jedna velika prednost LF čipova je u tome što postoji manje šanse za ometanje signala elektro magnetnim talasima. Ovi čipovi često pronalaze primenu u okviru sistema za kontrolu pristupa. LF RFID čipovi takoće mogu da se prenose i kroz tanke slojeve metala, što ih čini izuzetno pogodnim za integraciju u okviru fizičkih sistema i mašina

Čipovi sa visokom frekvencijom

HF - High frequency

MIFARE Plus čipovi korisnicima nude napredne nivoe bezbednosti. MIFARE Plus nastoji da unapredi sisteme koji su napravljeni i već rade na MIFARE Classic sistemima. Korisnicima je omogućeno da unaprede bezbednost svojih postojećih sistema za autentikaciju sa naprednom enkripcijom (AES).

MIFARE plus čipovi takođe omogućavaju bolju integraciju podataka kao i enkripciju prema svim standardima. MIFARE raspon se sadrži u okviru varijanti čipova, kao što su MIFARE Plus EV1, MIFARE Plus SE, MIFARE Plus X. Ove varijante imaju različite nivoe bezbednosti, sa drugačijim specifikacijama kako bi se adekvatno uklopile prema različitim potrebama. 

Čipovi sa Ultra-visokom frekvencijom

UHF - Ultra-high frequency

Raspon frekvencija između 300 MHz i 3GHz se definiše kao Ultra-visoka frekvencija. Najčešće, UHF sistemi rade na rasponu od 900 MHZ do 915 MHz frekvencije. Takve, ultra visoke frekvencije omogućavaju izuzetnu udaljenost prenosa, do 12 metar.

UHF čipovi imaju i najbrži prenos podataka kada se uporede sa LF i HF. Ali, UHF takođe ima i najviše smetnji elektromagnetnih talasa. Takođe, ovi čipovi su izuzetno jednostavni da se proizvedu i zato su znatno jeftiniji u odnosu na LF i HF čipove. UHF ubrzano raste u okviru svih industrija i u okviru raznih primene.

Pregled

Postoje posebne primene gde svaki tip RFID kartice ima prednosti i gde se bolje uklapa u okviru specifičnih primena. UHF čipovi su najpopularniji kada je u pitanju novi razvoj na tržištu RFID tehnologije. Za LF i HF tehnologija se razvija u okviru sistema gde je bliži kontakt neophodan. Lideri u industriji koji se bave razvojem ovakvih sistema smatraju da tehnologija treba da teži implementaciji i kombinaciji ovih čipova, umesto da se oslanjanju na samo jednu. 

Povećana potražnja za beskontaktnim tehnologijama koje ne iziskuju napor če dodatno povećati fokus na razvoju RFID tehnologija. Bitno je samo obratiti pažnju kako će taj napredak rešiti prepreke u vidu metalnih barijera, uticaja na ljudsko zdravlje, bezbednost podataka i ometanje prilikom prenosa podataka.

Štampani plastične Rfid kartice

ŠTAMPANJE RFID KARTICA

MHT Group d.o.o. pruža visoko-tehnološka rešenja za izradu, personalizaciju i upotrebu svih vrsta plastičnih RFID kartica.

Više o Rfid karticama koje mi nudimo možete pogledati na ovom LINK-u.

Podeli:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Reddit

OnlAJN narudžbINA

Molimo vas da popunite detalje vaše narudžbine  kao i načina isporuke. Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku kako bismo potvrdili porudžbinu i precizirali detalje za isporuku.
Hvala vam što kupujete u našoj prodavnici!

MHT Group logo

naša adresa

Dositejeva 27/1
Dorćol, 11000 Beograd

Čitači kartica newsletter
Prijavite se na naš bilten i budite obavešteni o novim proizvodima i specijalnim popustima!

Čitači ličnih dokumenata

Stoni čitači pogodni za Desktop računare

Čitači ličnih karata za mobilne telefone

Čitači bez kabla, malih dimenzija za Laptop računare

Čitači za ugradnju u desktop računare