Čitači kartica

FAQ: Šta je NFC?

BLOG
MHT Group
June 24, 2021
Šta je NFC

Šta je NFC?

Šta su NFC tagovi?

NFC je skraćenica za Near Field Communication (eng. Komunikacija kratkog polja). To je beskontaktni protokol za prenos podataka. NFC Tagovi su mikročipovi sa antenom, koji mogu da sadrže informacije i koji mogu biti očitani lako i brzo koristeći pametan telefon ili tablet sa NFC specifikacijom.

Često postavljena pitanja - FAQ

Ne, NFC tagovima nije potrebno napajanje. Oni su pasivan element, koji biva aktiviran unutar magnetnog polja NFC senzora. NFC tagovi su, iz ove perspektive, potencijalno večni.

NFC tag se može programirati sa mobilnom aplikacijom ili sa NFC čitačima koji imaju mogućnost da upisuju, na PC računarima. Postoje aplikacije i softver sa svaki operativni sistem.

Zauvek. Ili dok se ne unište ili oštete. Informacije mogu biti upisivane i izmenjivane, ali isto tako zaštićene ili enkriptovane.

NFC Tagovi rade bez smetnji na temperaturi -20° i 70° celzijusa.

U osnovi, na NFC tagove se može pisati i brisati informacije. Potencijalno, NFC tagovi nemaju ograničenje koliko puta se na njih može beležiti ili brisati informacija. Proizvođači garantuju do 100.000 puta, u zavisnosti od čipa. Ali, takođe ih je močuće zaključati tako da se na njima ne može ponovo pisati ili brisati informacija.

Da, tagovi mogu biti blokirani ili zaključani. NFC tagovi koji zaključani se ne mogu izmeniti, odnosno nije moguće na taj tag više pisati ili brisati. Novi NFC tagovi NTAG21x imaju mogućnost da budu zaštićeni lozinkom, tako da ih je moguće izmeniti samo ukoliko korisnik zna lozinku.

Samo neki NFC čipovi podržavaju hardversku enkripciju. Navodimo najučestalije čipom sa specifikacijom koja podržava kriptografiju:

 • MIFARE® DESFire® (DES, 2K3DES, 3K3DES, AES)
 • NXP ICODE® DNA (AES 128 bit)
 • MIFARE Ultralight® C (3DES)
 • NTAG® 4xx DNA (AES-based CMAC)
 • MIFARE Classic® (Nije bezbedan, ne preporučuje se)

U zavisnosti od modela i operativnog sistema, ukratko:

 • Android: Settings > Wireless & Networks > (More) > NFC
 • Windows Phone: App list > Settings > Tap to share / Tap to pay > NFC
 • BlackBerry: Manage Connections > NFC

Na novijim modelima iPhone-a NFC je uključen po difoltu i nike ga moguće isključiti.

Potrošnja baterije koju koristi NFC senzor je gotovo zanemarljiva. NFC čitač troši bateriju samo kada se koristi, slično kao GPS. To vam omogućava da ostavite NFC senzor uvek uključenim, bez brige o tome da će vam potrošiti bateriju.

Element bezbednosti je dinamičko okruženje u kojoj kod aplikacije i sadržaj aplikacije mogu biti bezbedno skladišteni ili upravljani i u kojoj se aplikacija može pokrenuti. Element bezbednosti se nalazi u veoma bezbednom kripto-čipu. Element pruža ograničenu memoriju za svaku aplikaciju i druge funkcije koje mogu šifrovati, dešifrovati i potpisati paket podataka.

Element bezbednosti može biti implementiran ili sa odvojenim bezbednim pametnim čipom na kartici (trenutno implementiran u većini mobilnih telefona sa NFC čipom), ili i SIM/UICC (koji se koristi od strane mobilnih operatera za pretplatu korisnika na njihovim mrežama, kao i za njihovo upravljanje i drugo), ili na SD kartici koja se može povezati sa mobilnim telefonom.

NFC tehnologija je specijalan tip RFID tehnologije. RFID (Radio-Frequency IDentification) tehnologija koristi radio talase za prenos podataka. Postoje 4 podkategorije RFID tehnologije, u zavisnosti na kojoj frekvenciji rade: 

 • LF (low frequencies): 125 kHz – 134.2 kHz
 • HF (high frequencies) or NFC: 13.56 MHz
 • UHF (ultra high frequencies): 860 MHz – 960 MHz
 • SHF (super high frequencies): 2.45 GHz

NFC tehnologije koja radi na frekvenciji 13.56 MHz, je jedina kategorija RFID-a koja je kompatabilna sa mobilnim telefonima koji imaju NFC. LF i HF frekvencije imaju radijus za prenos podataka od samo nekoliko centimetara, dok UHF i SHF frekvencije mogu da prenose podatke na znatno većoj udaljenosti.

Podeli:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Reddit

OnlAJN narudžbINA

Molimo vas da popunite detalje vaše narudžbine  kao i načina isporuke. Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku kako bismo potvrdili porudžbinu i precizirali detalje za isporuku.
Hvala vam što kupujete u našoj prodavnici!

MHT Group logo

naša adresa

Dositejeva 27/1
Dorćol, 11000 Beograd

Čitači kartica newsletter
Prijavite se na naš bilten i budite obavešteni o novim proizvodima i specijalnim popustima!

Čitači ličnih dokumenata

Stoni čitači pogodni za Desktop računare

Čitači ličnih karata za mobilne telefone

Čitači bez kabla, malih dimenzija za Laptop računare

Čitači za ugradnju u desktop računare