Čitači kartica

Sličnosti i razlike RFID čipova, QR kodova i bar-kodova

BLOG
MHT Group
June 24, 2021
Razumevanje RFID čipova, QR kodova i Bar-kodova:

Razumevanje RFID čipova, QR kodova i Bar-kodova

Identifikacija radio frekvencijom (RFID), QR kodovi i bar-kodovi su uobičajeni sistemi za prenos masivne količine podataka u malom formatu. Oni često unapređuju brzinu logistike, smanjuju trošak za zaposlene i doprinose poboljšanju efikasnosti.

RFID, QR kodovi i Bar-kodovi su tehnologije koje se koriste za identifikaciju i praćenje proizvoda, ali imaju određene sličnosti koje treba razumeti.

Sva tri sistema omogućavaju jedinstvenu identifikaciju proizvoda putem digitalnog koda. Bar-kodovi su najpoznatiji oblik identifikacije, sa crnim i belim prugama koje se skeniraju pomoću optičkog čitača. QR kodovi su složeniji oblik koda koji može da sadrži više informacija, uključujući URL-ove, tekstualne poruke ili kontakt informacije. RFID (Radio-Frequency Identification) koristi radio talase za bežičnu komunikaciju između uređaja za čitanje i RFID tagova koji su prikačeni na proizvode.

Sve tri tehnologije omogućavaju brzo prepoznavanje proizvoda, što može biti korisno u različitim industrijama. RFID, QR kodovi i Bar-kodovi se često koriste za upravljanje inventarom i logistikom, omogućavajući efikasno praćenje i identifikaciju proizvoda tokom lanca snabdevanja.

Osim identifikacije, ove tehnologije imaju i druge primene. QR kodovi se često koriste za marketinške svrhe, pružajući korisnicima brzi pristup informacijama o proizvodima ili uslugama putem mobilnih uređaja. RFID tehnologija može poboljšati sigurnost proizvoda, omogućavajući autentifikaciju i sprečavanje krađe.

Bar kod, bar-kodova
QR kod, QR kodova

Sličnosti između RFID, QR i Bar-koda

  1. Generalno se svi koriste za prikupljanje podataka, a kasnije se podaci očitavaju pomoću fiksnog ili ručnog bar kod skenera ili RFID čitača i zato se često koriste za upravljanje inventarom ili magacinom.
  2. Dodatno, sve RFID kartice, QR kodovi i Bar-kodovi vam olakšavaju da pronađete i pratite gde su stvari skladištene
  3. Sve tri tehnologije pružaju jedinstveni identifikacioni kod koji omogućava brzu pretragu i identifikaciju proizvoda.
  4. Sva tri sistema se mogu koristiti za poboljšanje sigurnosti, autentifikaciju proizvoda i praćenje njihovog kretanja kroz lanac snabdevanja.

Šta je RFID kartica i kako radi RFID čipova

Glavne razlike su:

  1. Bar-kodovi rade na bazi svetlostnih senzora da očitaju informaciju koja je enkodirana na kartici, dok se RFID kartice očitavaju putem radio talasa. QR kodovi se skeniraju putem kamere na mobilnom uređaju.
  2. Neki RFID skeneri mogu da procesiraju desetine RFID kartica svake sekunde, dok bar-kod i QR kod skeneri mogu da skeniraju samo individualno, jedan kod po jedan.
  3. RFID tehnologija omogućava bežičnu komunikaciju i može se koristiti za očitavanje na daljinu, dok su bar-kodovi i QR kodovi potrebni za direktni kontakt sa skenerom radi očitavanja.
  4. RFID kartice mogu biti skrivene unutar plastike ili drugog materijala, dok su bar-kodovi i QR kodovi otvoreni i vidljivi.
  5. RFID je kompleksniji sistem i ima veći kapacitet memorije od bar-kodova i QR kodova, što omogućava skladištenje većeg broja informacija.
  6. Na kraju, razlika u ceni između bar-koda i QR koda u odnosu na RFID kartice je drastična, gde su RFID kartice skuplje. Ali, razlika u ceni se u skorije vreme znatno smanjila zato što je RFID sada mnogo rasprostranjenija a samim tim i proizvodni proces je skaliran, pa su troškovi znatno umanjeni.

U zavisnosti od specifičnih potreba i zahteva organizacije, odabir između RFID, QR kodova i bar-kodova treba da se zasniva na faktorima kao što su brzina očitavanja, sigurnost, mogućnost masovnog procesiranja, finansijski aspekti i specifične primene u određenoj industriji.

Štampani plastične Rfid kartice
ŠTAMPANJE RFID KARTICA

MHT Group d.o.o. pruža visoko-tehnološka rešenja za izradu, personalizaciju i upotrebu svih vrsta plastičnih RFID kartica.

Više o Rfid karticama koje mi nudimo možete pogledati na ovom LINK-u.

Podeli:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Reddit

OnlAJN narudžbINA

Molimo vas da popunite detalje vaše narudžbine  kao i načina isporuke. Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku kako bismo potvrdili porudžbinu i precizirali detalje za isporuku.
Hvala vam što kupujete u našoj prodavnici!

MHT Group logo

naša adresa

Dositejeva 27/1
Dorćol, 11000 Beograd

Čitači kartica newsletter
Prijavite se na naš bilten i budite obavešteni o novim proizvodima i specijalnim popustima!

Čitači ličnih dokumenata

Stoni čitači pogodni za Desktop računare

Čitači ličnih karata za mobilne telefone

Čitači bez kabla, malih dimenzija za Laptop računare

Čitači za ugradnju u desktop računare