Čitači kartica

Kako da izaberete pravi NFC čip za vaš projekat?

BLOG
MHT Group
June 24, 2021
NFC čipovi

Prvi korak - Kompatabilnost NFC čip - čitač

LF - Low frequency

Prvo je neophodno uzeti u obzir koji čitač se koristi za čitanje i pisanje tagova. Nisu svi čitači i svi čipovi međusobno kompatabilni, tako da je za prvi korak je neophodno da se utvrdi da su NFC čip i NFC čitač usklađeni.

Kompatabilnost sa pametnim telefonima

Kada su u pitanju pametni telefoni, možete koristiti NTAG® ili ICODE® čipovi. Što se tiče iPhone uređaja, kompatabilni su svi čipovi, ali većina njih je zaključana i mogu se koristiti samo za automatizaciju pomoću Shortcuts aplikacije. Ukoliko vam je potrebno da na iPhone uređaju kodirate čipove, tako da drže informacije, koristite NTAG213, koristeći NFC Tools aplikaciju. Mogu se koristit i druge vrste čipova za čitanje, ali kodiranje je neophodno da se uradi koristeći NFC čitač ili Android telefon.

ISO15693 ili ISO14443

Ukoliko koristite čitač, uverite se da ispunjava neophodne standarde. Standard ISO 14443 je kompatabilan sa NTAG i MIFARE čipovima, dok su čitači sa ISO 15693 standardom kompatabilni sa ICODE čipovima.

Kapacitet memorije

Sledeći faktor koji treba uzeti u obzir je memorija, odnosno količina informacija koja se može upisati u čip. Potrebna količina memorije zavisi od količine podataka koje je neophodno upisati. Tagovi sa manjom memorijom su uglavnom jeftiniji. 

Čip NTAG210 ili NTAG213 je dovoljan za konfigurisanje taga sa URL stranicom ili običnim tekstom. Za elektronsku vizit kartu poželjno je koristiti oznaku sa nešto više memorije, poput čipa NTAG216.

Nivo šifrovanja

Bez šifrovanja, sadržaj čipa postaje dostupan svima koji skeniraju oznaku telefonom ili NFC čitačem. Ukoliko vam je neophodno da to bude onemogućeno izaberite čip koji ima mogućnost kriptografije.

Životni vek podataka

Ovi čipovi nisu večni, ali proizvođači čipova obećavaju čuvanje podataka na duži period, Za verzije NTAG21x, MIFARE Classic®, Plus®, Ultralight® i MIFARE® DESFire® EV1 ovo vreme je deset godina, dok MIFARE® DESFire® EV2 modeli imaju životni vek do 25 godina, a ICODE® modeli do 50 godina.

Detaljnije o NTAG modelima

Ukoliko su vam potrebne NFC oznake koje se upotrebljavaju na svim mobilnim uređajima sa NFC-om, morate odabrati NTAG čip. Postoje razne vrste NTAG čipova od kojih je NTAG203 najpopularniji sa kapacitetom od 137 bajtova. Dostupan je u različitim veličinama, oblicima, pa čak i na narukvicama. Generalno je odlično rešenje za mnogo operacija, iako su ga zamenili čipovi novije generacije NTAG212 i NTAG213. 

NTAG212 je napredniji od NTAG203 čipa u pogledu opsega čitanja i brzine. Ima nešto manju memoriju, 128 bajtova. Ima značajnu prednost u to što je jeftiniji. 

Budući da ima 504 bajta memorije, kapacitet NTAG215 čipa se nalazi između NTAG213 i NTAG216 čipova i na njemu se mogu kodirati V-kartice (Vcard) ili više informacija. Ima i dodatne funkcije kao što je zaštita lozinkom, kao i ostatak serije NTAG21x. Nešto je jeftiniji od NTAG216, ali je sjajan NFC čip. 

NTAG216 ima veći kapacitet od ostalih čipova koje smo naveli, 888 bajtova. Ova karakteristika ga čini odličnim čipom za vizit karte sa velikom količinom informacija. Izuzetno su brzi, ali i skupi. 

Sta mi vam nudimo

Bele i štampane NFC kartice

NFC čitače

Podeli:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Reddit

OnlAJN narudžbINA

Molimo vas da popunite detalje vaše narudžbine  kao i načina isporuke. Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku kako bismo potvrdili porudžbinu i precizirali detalje za isporuku.
Hvala vam što kupujete u našoj prodavnici!

MHT Group logo

naša adresa

Dositejeva 27/1
Dorćol, 11000 Beograd

Čitači kartica newsletter
Prijavite se na naš bilten i budite obavešteni o novim proizvodima i specijalnim popustima!

Čitači ličnih dokumenata

Stoni čitači pogodni za Desktop računare

Čitači ličnih karata za mobilne telefone

Čitači bez kabla, malih dimenzija za Laptop računare

Čitači za ugradnju u desktop računare